MEME BİYOPSİSİ

Meme Biyopsisi 1Meme kanseri görülme sıklığı günümüzde her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle birçok ülkede meme kanseri açısından tarama testleri uygulanmaktadır. Bu taramalarda amaç olası meme kanserini erken dönemde tespit ederek tedavi başarı şansını arttırmaktır. Türkiye’de 40 yaş üstü kadınlarda bu tarama programı uygulanmaktadır.

Tarama programlarında ya da şikayeti olarak hekime başvuran hastalarda saptanan kanser açısından şüpheli kitle lezyonlarında biyopsi yapılarak patolojik tanı konulur ve bu patolojik tanı çerçevesinde tedavi protokolleri belirlenir.

Ultrason eşliğinde meme biyopsisi üç şekilde yapılır;

  • İnce iğne aspirasyon biyopsisi: Bu yöntem ince bir iğne yardımı ile örnek alınacak alandan vakum yardımıyla parça alınmasıdır. Dokudan bir parça koparılmadığı için yeterli materyal her zaman elde edilemeyebilir. Daha çok içi sıvı dolu kistik lezyonların aspirasyonunda kullanılır.
  • Kalın iğne (tru-cut) biyopsi: Bu yöntemde biyopsi yapılacak kitleye, lokal anestezi ve steril şartlar sağlanarak özel otomatik biyopsi iğneleri ile girilir ve parça koparılarak örnek alınır. Tanı oranı çok yüksektir. Bu işlem birkaç kez tekrar edilebilir. İşlem sonrasında biyopsi yerine pansuman yapılır. Antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar ile hasta evine gönderilir. İşlem sonrasında hastanede yatış gerekmez ve hasta günlük işlerini yapabilir.
  • Vakum biyopsisi: Bu yöntem için tru-cut biyopsi için yapılan hazırlıklar aynı şekilde yapılır. Bu biyopsi için özel vakum biyopsisi iğneleri kullanılır. Bu iğneler ile memedeki kitlenin hemen yanına kadar girilir ve vakum etkisi ile kitleden parça koparılır. Koparılan parçalar dışarı çıkarılıp işleme devam edilir. Alınan doku örnekleri patoloji labaratuvarına incelenmek için gönderilir. İşlem sonrasında biyopsi yerine pansuman yapılır. Antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar ile hasta evine gönderilir. İşlem sonrasında hastanede yatış gerekmez ve hasta günlük işlerini yapabilir.

Meme Biyopsisi 2Meme Biyopsisi 3